Thursday, 12 May 2016

Outward Bound Malaysia Revisited : Ex-Bounder




Minggu lepas berkesempatan mengambil anak yang baru habis program 7 hari di Outward Bound Malaysia ( dahulunya Outward Bound School @ OBS ), Lumut tajaan TNB. Ini kali ke 2 
saya kesini selepas hampir 22 tahun.


Kini terdapat 47 OBS di 32 buah negara di dunia. OBS di Malaysia hanya ada dua iaitu di Lumut dan Kinarut, Sabah.

22 tahun lepas, bank tempat saya bertugas hantar saya untuk program 25 hari di OBS, Lumut. Selain BBMB, companies yang lain waktu tu yang hantar participants adalah dari Bank Negara, Petronas dll dan participant paling jauh, seorang mat salleh dari Kanada.

Sebenarnya di OBS ini, program dia mendera ( ..hahaha ) / mencabar mental & fizikal kita ketahap paling maksima.. Dia dera kita lakukan sesuatu yang kita tak sangka kita boleh buat.dan akhirnya kita sebenarnya boleh buat benda tersebut. Ia melatih kita kerja berpasukan, berfikiran positif, kepimpinan , menaikkan confidence level kita dan sebagainya. Antara aktiviti yang saya masih ingat :

flying fox - 1st time cuba di sini
spyder web -staff perempuan Bank Negara menangis berpaut pada spyder web setinggi  30
                     kaki dalam hujan lebat , tak berani nak turun, instructor kata " biarkan dia  
                      turun sendiri"
rock climbing
solo camping - ditinggalkan bermalam  sorang2 dalam hutan selama 2 hari. Ada yang
                       makanan tin dilarikan monyet2 dan berlapar, ada yang  tak reti masak  jadi 
                       masak nasi campur ikan   sardin  siap2...hahaha .. 2 in 1
whaler,sea rafting - ke Pulau 9 dan whaler dipukul ombak besar nyaris terbalik
kayaking  -    keliling pulau pangkor then proceed melawan arus sungai sejauh lebih kurang 15 kilometer, tangan macam nak tercabut, kalau tak kayuh, kayak akan berundur ke  belakang, nak kayuh dah tak larat sangat...tapi finally we made it
jungle tracking -cross dari hujung utara pangkor ke hujung sebelah selatan, tersesat dalam 
hutan, jadi tak jumpa check point sebelum maghrib, malam tu tidur celah-celah batu besar tanpa khemah, buat kopi tapi masin sbb dalam gelap, ingatkan kacau dengan gula tapi rupanya garam !

dan macam-macam lagi, experiences macam ni tak boleh dibeli




bersama team mates

bertopi hitam, hadapan paling kanan,instructor kami, En Khairi, kami panggil Dirty Harry

 Whaler dari Pulau 9

22 tahun kemudian


dewan masih teguh

OBM betul2 di tepi pantai

tempal tinggal kami selama 25 hari, di lereng bukit


Padang depan dewan tempat kami assemble tiap2 pagi




Puan Raziah juga ex-bounder sebab masuk OBM selama 15 minit...haha


Bagi yang ingin ' didera' dan mahu mental & fizikal dicabar ke tahap maksima, boleh daftar di Outward Bound Malaysia untuk program Classic Course selama 25 hari dengan bayaran RM5,000 seorang.


' IT IS NOT THE MOUNTAIN WE CONQUER BUT OURSELVES '


Anda mungkin berminat untuk menqikuti  :







 

Sunday, 8 May 2016

Tips Memandu / Melancong Ke Hat Yai, Thailand



Kami telah beberapa kali ke Hat Yai sebelum ini tetapi kali terakhir adalah lebih kurang 18 tahun yang lepas semasa dalam perjalanan ke Phuket, waktu itu anak-anak pun masih kecil lagi.. Asalnya selepas kenduri di Merbuk, kami bercadang untuk tidur di Alor Setar sahaja tapi ubah keputusan selepas terfikir Hat Yai tak sampai sejam dari sempadan Malaysia.

Di Changlun, selepas stesyen Petronas ( sebelah kiri ), kami henti di Changlun Tours untuk urusan insuran kereta dan dokumen perjalanan masuk Thailand. Untuk ke Thailand, bawa bersama ./ lengkapkan :

i.   Kad pendaftaran kenderaan asal / salinan kad pendaftaran depan belakang,             
     Kenderaan  perlu kepunyaan sendiri dan sekiranya cukai jalan di perbaharui di kiosk  
     JPJ / Myeg  sebelum ini,maka maklumat pembaharuan cukai di kad pendaftaran perlu          dikemaskinikan  dulu di JPJ.

ii.  Insuran ke Thailand adalah dari syarikat insurance Thai untuk coverage selama 9 hari &      ianya 3rd party coverage, premium yang kami bayar ialah  RM25 ( mpv ) /kereta (RM16 )





Insurance Coverage

iii.    Lengkapkan arrival & departure card ( TM6 / Kad Putih )


       Kad akan di cop oleh imigresen Thai  dan perlu disimpan & diserahkan kembaI kepada        imigresen  Thai bila  melalui sempanan untuk pulang ke Malaysia

iv    Borang TM2 dan TM3 ( 2 salinan untuk setiap borang )
       Satu salinan borang TM2 & TM3 diserahkan kepada Imigresen Thai sewaktu masuk              dan satu salinan lagi diserahkan kepada imigresen Thai semasa pulang



TM2 -Information On Conveyance


TM3 - Passenger list

Cara melepasi sempadan :

Selepas pasport dicop imigresen Malaysia, pandu kenderaan melepasi imigresen Thai dan park kereta di Sadoa berhampiran imigresen Thai. Pemandu dan penumpang perlu turun dan beratur semula di kaunter imigresen Thai utk chop pasport. Pemandu kenderaan perlu sertakan RM3 bersama pasport dan penumpang RM1. Ini bukannya untuk wang 'under counter' kerana di papantanda imigresen Thai ada tertulis pemandu perlu bayar 25 Bath dan penumpang 5 Bath tetapi tiada resit dikeluarkan. Satu salinan borang TM2 & TM3 perlu diserahkan kepada imigresen Thai. Polisi insuran tidak perlu diserahkan dan disimpan dalam kereta.

Mobile Data

Kami perlu bergantuing sepenuhnya pada applikasi Waze, jadi perlu ada mobile data dan beli sim kad bersama data dengan harga RM19.90, Sim kad banyak dijual di jedai-kedai sebaik melepasi imigresen Thai.



Hotel

Kebiasaannya saya akan guna agoda.com untuk booking hotel tetapi diberitahu saudara bahawa hotel-hotel di Thailand ada yang tidak reserve hotel untuk kita walaupun booking dah confirmed oleh agoda. Sebelum ini saya plan untuk bermalam di Lee Garden Plaza Hotel / Grand Plaza/ hotel berdekatan tetapi diberitahu oleh Changlun Tours bahawa hotel2 tersebut dah fully booked sebab terlalu ramai Malaysian kesana kerana cuti hari pekerja. Mereka beritahu bahawa dari jam 4.30 pagi kenderaan dah beratur untuk masuk ke Thailand ( sempadan dibuka jam 6:00 pagi dan ditutup jam 12:00 malam, waktu Malaysia ).

Selepas anak-anak google kami walk in dan check-in di Thong Manee Hotel  ( Waze : Thong Manee Hotel, Sripoovanart Road ). Hotel ini rating di Agoda : very good : 7.6/10 ). Bilik hotel ini besar, amat bersih dan 'dirt cheap' dan baru siap satu tahun. Kalau di Malaysia confirm rate RM200 keatas. Kami ambil 2 bilik sebab family  room telah fully booked.



bilik kami RM69






Bilik anak-anak kami RM79

Kami check-in jam 8:00 malam dan bergegas ke Khlong Hae Floating Market lebih kurang 7 km dari hotel kami ( Waze : Khlong Hae Floating Market )


Floating market ini dibuka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad dari jam 4:00 petang hingga jam 9:00 malam, waktu Thai. Majoriti  peniaga diatas sampan adalah Muslim Thai, dibahagian atas dataran terdapat gerai-gerai menjual makanan, pakaian, kasut, cenderahati dan sebagainya. Jika ingin beli t-shirt beli di Hat Yai town ( 10 Bath ) sementara di sini ( 13 Bath ). Cantik ke sini waktu malam kerana lampu warna-warninya.




Sarapan Pagi

Pagi kami bersarapan di Kak Sah Muslim Kitchen ( berhadapan Diana Shopping Complex Center dan Mc Donald ) ( Waze : Diana Shopping Complex Center ) tapi cuma dapat merasa roti canai dan beehon goreng sahaja. Ini kerana banyak bus persiaran Malaysia yang tiba lebih awal dari kami.





Selepas sarapan, kami ke Prachatipat Road ,area Lee Garden Plaza Hotel, ( Waze : Lee Garden Plaza Hotel ) actually, tujuan kami ke sini cuma nak bermalam dan jalan-jalan cari makan tapi bila dah tawaf kedai, TERbeli pulak benda-benda yang tak dirancang seperti conforter, beg travel polo, kasut kulit dan tak termasuk lagi t-shirt dan sebagainya sampai terpaksa ke money changer lagi. Ini kerana harga barang-barang di sini irresistible !!.


Hamid Restoren - hadapan Lee Garden Plaza Hotel

Pulut Mangga -Favourite isteri & anak, di sebelah tepi Lee Garden Plaza, memang sedap


Kami belum lagi jumpa tomyam dan mangga pulut yang kami nak cari awal-awal bila tiba di sini. Jadi kami ke Salma Restoren ( Waze : Salma Restaurant, Prachatipat Road ) untuk lunch. Kami order tomyam dan beberapa side order dan masakan disine awesome. Sejak makan di Hamid restoren 18 tahun lepas, inilah tomyam terbaik compared dengan tomyam di Malaysia.( Hamid Restoren lebih kurang 100 meter ke hadapan )






Sebelum balik, kami singgah di Central Festival Mall





 Surau di tingkat 2 Festival mall




Kami tiba semula di sempadan jam 7:00 malam, dan di imgresen Thai, borang TM2 & TM3 perlu diserahkan dan dikenakan bayaran RM3.

Next destination : memandu ke Krabi, in sha Allah